Polecamy...

Własny jogurt, z marką YogurBerry

3 Luty
2017

Przygotowywane samodzielnie jedzenie powinno być podstawą diety. Można również przygotowywać samemu takie składniki żywieniowe jak jogurt.

Pierwsza istotna sprawa, w tym względzie to między innymi posiadanie dobrych sprzętów. Można próbować robić jogurt, gdy mamy mleko i ocieplony pojemnik przy stałej kontroli temperatury. To jednak będzie nam nastręczało sporo trudności.

Jogurtownica w kuchni

Dlatego właśnie w takiej sytuacji lepiej będzie kupić specjalne urządzenie, które nam to ułatwi. Takim urządzeniem będzie jogurtownica. Składa się ona z dwóch połączonych pojemników ze sobą. Do większego z nich wlewa się wrzątek, w drugim zaś pojawia się mleko. Jogurtownica będzie utrzymywać odpowiednią temperaturę, co sprawi, że będzie dochodzić do namnażania się bakterii.

Takie urządzenie będzie można kupić już za mniej więcej 30 złotych. Oprócz tego są takie bardziej rozbudowane, które niekiedy mogą kosztować nawet około 100 złotych. Wydaje się, że takim najlepszym wyborem będą urządzenia, która mają timer, ponieważ będą kontrolować pracę urządzenia i wyłączy się ono w dobrym momencie.

YogurBerry - sprzęt wielofunkcyjny

Taki sprzęt nadaje się również do pieczenia chleba. Pobór prądu będzie niewielki, nie powinien przekraczać kilkunastu W. Oczywiście można także wykorzystywać sprzęt, który nie będzie miał pomiaru, ale tutaj będzie trzeba samemu kontrolować temperaturę, a to będzie dość trudne. Nie będzie praktycznie precyzji, gdy chodzi o robienie takich pomiarów.

Jeśli chodzi o taki sprzęt, który można polecić wymienić będzie można między innymi YogurBerry. To ciekawy sprzęt, który będzie między innymi gwarantował, że nie będzie potrzebnego dostępu do prądu, ponieważ wszystko opierać się będzie o naturalną fermentację i pod tym kątem to świetny wybór. Na pewno to takie rozwiązanie, które jest odpowiednio ekonomiczne.

Przepis na jogurt

Bakterie jogurtowe

Najważniejsze składniki, na jakie trzeba zwracać uwagę to zawsze bakterie. Można do tego przygotować sobie między innymi jogurt ze sklepu. Nie wiemy jednak czy będą tam kultury bakterie a także czy będą tam również bakterie probiotyczne, na których powinno nam zależeć, ponieważ będą się one wolniej namnażać. Warto się więc zdecydować na kupno zakwasu. Plusem będzie tutaj między innymi to, by decydować się na taki zakwas, ponieważ będzie okazja, by go ponownie wykorzystywać.

Mleko do jogurtu

Jeśli będziemy mieli mleko prosto od krowy trzeba będzie się decydować na jego odpowiednie podgrzanie, by zabić znajdujące się tam bakterie, ponieważ w ten sposób będzie można uniknąć problemów z przygotowaniem jogurtu. Pamiętajmy również, że takim ważnym elementem będzie odparowanie mleka przed umieszczeniem w jogurtownicy. W ten sposób będzie można sprawić, że będzie on nieco gęstszy. Jednak niektórym będzie bardziej odpowiadał smak takiego jogurtu. Jeśli chcemy poprawić smak można dodawać owoce, dżemy czy orzechy.

Autor

Paweł Wilk

redakcja bezpiecznaprzystan24.pl

To może Cię zainteresować