Polecamy...

Praktyczne porady dla użytkowników wyciskarki

5 Kwiecień
2016

świeże czereśnieJakie owoce i warzywa należy kupować? 

Najlepiej kupować te owoce, na które mamy obecnie sezon. Kupowanie poza sezonem wiąże się z tym, że owoce pochodzą z dalekich krajów, a więc najczęściej są zbierane w momencie, gdy nie są jeszcze dojrzałe. Dlatego brak jest tam cech charakterystycznych dla dojrzałych owoców. Warto kierować się zmysłami, kiedy wybieramy owoce.

Zapach, dotyk, wygląd

świeżo wyciskany sok

To wszystko może mieć znaczenie i podpowie nam czy dany owoc jest rzeczywiście świeży. Kierować warto się swoimi przemyśleniami, sami będziemy czuć jaki owoc jest właściwy, szczególnie, jeśli kupujemy je od dawna. Jeśli jakiś owoc trudno dostać w sklepach, to może być znak, że nie ma sezonu i dlatego trzeba się zastanowić czy warto go kupować. Uważać należy na pleśń w owocach. Jeśli tylko są jakieś jej ślady to takie owoce od razu można dyskwalifikować. Szukać należy takich owoców, które będą wyglądać jak najbardziej naturalnie. Nie ma sensu wybieranie tych owoców, które jakoś się wyróżniają. Wszelkie obicia, otarcia czy plamy to znak, że transport nie był dobrze zorganizowany i raczej nie ma sensu ich kupować, ponieważ zepsują smak soku.

Oceniać warto po zapachu. Każdy owoc ma swój charakterystyczny zapach gdy jest dojrzały. Także po dotyku można poznać owoce. Niektóre gatunki musza być odpowiednio zmiękczone inne mogą być nieco twarde. Kupować należy te owoce, które sprzedawane są luzem na półkach, w skrzynkach czy kartonach. Nie kupuje się owoców w pojemnikach, foliach zapakowanych firmowo, ponieważ tam najczęściej trafiają gorsze egzemplarze i pojawiają się często nadpsute owoce.

Porady dla użytkowników wyciskarki

owoce sezonowe na sok

W wyciskarce będzie najlepiej używać owoców świeżych. Jeśli tak będziemy robić, to będą one miały więcej wartości odżywczych. Świeży sok nie ma smaku i konsystencji takiej jak sklepowy, dlatego trzeba się przygotować na to. W trakcie długiego przechowywania również struktura soku się zmienia. Owoc, który leży najczęściej ma już mniej soku, kurczy się, jest lżejszy i soku będzie mniej. Im wolniej wyciska się sok, tym efekty działań są lepsze. Trzeba dostosować wyciskarkę do tego, jak sok pozyskujemy.

Tempo podawania surowca ustalamy w stosunku do tego, jak pracuje wyciskarka. Każdy owoc ma swoja charakterystykę i różna może być efektywność, gdy chodzi o wyciskanie soku. Najczęściej lepiej owoce drobno kroić, ponieważ wtedy wyciskarka jeszcze lepiej sobie poradzi. Trzeba pamiętać, że wyciskarkę należy myć po każdym użyciu, by nie dopuścić do rozwoju pleśni na pozostałościach owoców.

Autor

Paweł Wilk

redakcja bezpiecznaprzystan24.pl

To może Cię zainteresować