Polecamy...

Korzyści z fioletowej kapusty

27 maja 2021

Staram się dodawać fioletową kapustę do mojego soku każdego dnia...ale po co ją badać? Dlaczego warto poznać i zrozumieć jej wartości odżywcze? Ponieważ wierzę, że kiedy będziemy się edukować, ta wiedza nas wzmocni. Zmusi nas do pokonania smaku warzywa, jeśli go nie lubimy - do przeskoczenia przez przeszkodę niechęci i zrobienia tego, co musimy zrobić, aby sięgnąć po zdrowie.

Fioletowa kapusta jest warzywem krzyżowym, innymi słowy, ma właściwości antyrakowe. Kiedy słyszę: "antyrakowe", natychmiast przykuwa to moją uwagę. Dlaczego? Ponieważ komórki rakowe wnikają do naszych ciał każdego dnia. Słyszałam, jak ludzie mówili: "Wszystko powoduje raka!". Chociaż jest to lekka przesada, z pewnością jesteśmy bombardowani przez elementy powodujące raka. Jak możemy się temu przeciwstawić? Świadomość tego, co wkładamy do ust, jest jednym ze sposobów walki z rakiem.

Mając to na uwadze, chciałabym podzielić się niektórymi korzyściami płynącymi z picia fioletowej kapusty:

  • Kapusta jest warzywem krzyżowym, ma właściwości przeciwnowotworowe.
  • Fioletowa kapusta jest budulcem krwi (wszystko co czerwone, fioletowe lub niebieskie buduje krew)
  • Kapusta, niezależnie od koloru, jest doskonała dla skóry. Dr Bernard Jensen relacjonuje, że podczas pobytu w Nowej Zelandii rozmawiał z głównym kupcem żywności dla armii. Powiedział on dr Jensenowi, że kapusta jest jednym z najlepszych pokarmów dla czystej, jasnej cery, i że kobiety w służbie nalegały na posiadanie sałatek z kapusty właśnie z tego powodu.
  • Kapusta jest bogata w minerały, takie jak wapń i potas, cholina, jod, fosfor, sód i siarka. Siarka zawarta w kapuście pomaga niszczyć fermenty we krwi.
  • Kapusta jest doskonałym źródłem witamin A, B i C.
  • Kapusta jest pokarmem alkalizującym. Pomaga regulować pH w naszym organizmie.
  • Surowa kapusta i sok z surowej kapusty łagodzą i leczą każdy rodzaj wrzodów żołądka i jelit. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na Uniwersytecie Stanforda, sok ze świeżej kapusty wykazał, że zarówno odbudowuje przewód pokarmowy, jak i leczy wrzody w ciągu zaledwie siedmiu dni!
  • Kapusta pomaga w trawieniu i eliminacji Kapusta może drastycznie obniżyć poziom złego cholesterolu i pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
  • Naukowcy rolnicy znaleźli 36 antocyjanów w czerwonej kapuście, które mogą pomóc w poprawie funkcjonowania mózgu, promować zdrowie serca i zapewniać ochronę przed rakiem.

Pomocne wskazówki

Zwykle obierałam zewnętrzne liście kapusty, dopóki nie przeczytałam, że zewnętrzne liście mają aż o 40% więcej wapnia niż wewnętrzne. Czekam również do ostatniej chwili z krojeniem kapusty, ponieważ wystawienie jej na działanie powietrza powoduje utratę witaminy C. Liczne korzyści zawarte zarówno w fioletowej, jak i zielonej kapuście zachęcają nas do uczynienia z niej podstawowego składnika soków!

Autor

Paweł Wilk

redakcja bezpiecznaprzystan24.pl

To może Cię zainteresować