Polecamy...

Świeżo wyciskane soki kontra sklepowe soki 100%

9 Maj
2016

świeżo wyciskane sokiPewnie każdy kto próbował soku 100% ze sklepu oraz spożywał sok samodzielnie przygotowywany widział i czuł, że one się różnią. I nie chodzi tutaj tylko o smak, ale także o samopoczucie po spożyciu takiego soku. W takim momencie nie trudno pomyśleć czemu tak się dzieje. Co sprawia, że soki są teoretycznie podobne a inaczej smakują?

świeży sok pomidorowy

Na początek trzeba pomyśleć jak świeży sok powstaje. Na początek kupowane są warzywa i owoce, które trzeba wprowadzić do wyciskarki lub też sokowirówki, by taki sok pozyskiwać. Po kilkunastu minutach można już cieszyć się smakiem doskonałego, odżywczego napoju. Im szybciej sok wypijemy tym więcej jego cennych składników będziemy mogli wykorzystywać. Od razu pojawia się pierwsza różnica. Sok przygotowywany samemu można spożyć od razu po jego przygotowaniu. Natomiast taki 100% ze sklepu jednak zanim do nas dotrze mija trochę czasu. Niekiedy będzie to nawet rok ponieważ mają taki okres przydatności do spożycia.

Jak sok może wytrzymać rok albo dłużej? 

Sposobem jest pasteryzacja. Proces pasteryzacji polega na tym, że sok jest podgrzany a więc poddany obróbce termicznej, która prowadzi do zabicia takich bakterii, które wpływają na szybsze psucie się takiego soku. Jednocześnie jednak w wyższej temperaturze niszczą się także cenne enzymy, które wpływają korzystnie na nasz organizm. Jednak w czasie pasteryzacji niszczą się nie tylko enzymy, ale również tak bardzo cenne dla naszego zdrowia składniki jak witaminy. 

świeży sok pomarańczowyDodatkowo wiele tych soków 100% to tak naprawdę napoje, które przygotowuje się na bazie koncentratu. I to właśnie kolejna ogromna różnica. Wielu producentów soku stwierdziło, że nie ma sensu transportować do zakładów produkcyjnych ogromnych ilości owoców. Dlatego właśnie wyciska się je na miejscu i przygotowuje specjalne koncentraty. Potem w fabryce przeprowadzany jest proces rozcieńczania wodą takiego koncentratu i tak powstaje sok.

Dla producentów jest to tak naprawdę kluczowe rozwiązanie, ponieważ dzięki temu mają mniejszą objętość do transportu,. Nie muszą obawiać się o zepsucie owoców czy warzyw. Soki takie powstają więc niezależnie od tego jaka jest pora roku i czy w danym momencie mamy dostępne konkretne owoce. W trakcie przygotowywania koncentratu stosuje się jednak różnego rodzaju dodatki, które niestety nie będą działać korzystnie na wartość takiego produktu. Często są one dosładzane i pojawiają się chemiczne dodatki. Dlatego wartość soku od razu spada. Koncentrat w trakcie przygotowania jest oczywiście poddawany obróbce termicznej co sprawia, że cenne składniki są niszczone.

Autor

Angelika Cisowska

redakcja bezpiecznaprzystan24.pl

To może Cię zainteresować