Polecamy...

Pij soki bezpośrednio po ich przygotowaniu

4 Maj
2016

świeżo wyciskany sok marchewkowyWiele składników odżywczych, w tym przede wszystkim witaminy są wrażliwe na różnorakie czynniki zewnętrzne takie jak powietrze, światło czy temperatura. Jabłka po przekrojeniu i zostawieniu na kilkanaście minut będą już brązowieć. W ten sposób tracą swoje walory smakowe oraz odżywcze i nie są już tak dobre.

sok z cytrynyPrzyczyną tego będzie fakt, że produkt jest utleniany. W przypadku świeżych soków będzie podobnie, jednak ten proces będzie następował jeszcze szybciej. Dzieje się tak z dwóch powodów. Sok taki będzie pozbawiony błonnika, który spowalnia negatywny wpływ czynników zewnętrznych. W trakcie wyciskania sok będzie miał oczywiście bezpośredni kontakt z powietrzem dosłownie na całej powierzchni. Następujące procesy utleniania będą zmniejszać zawartość enzymów, witamin oraz minerałów. Straty mogą nawet dotyczyć kilkudziesięciu procent co sprawia, że picie soków kilkadziesiąt minut po przygotowaniu tak naprawdę nie ma już większego sensu.

Proces utlenienia będzie można nieco zatrzymać jeśli doda się sok z cytryny, ponieważ witamina C będzie w stanie jako antyoksydant w pewnej mierze taki proces zatrzymywać. Świeże soki warto również spożywać bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ jak wiadomo należą one do takich składników, które po prostu szybko się psują. W zależności od tego, z jakich składników sok będzie przygotowywany, jego przechowywanie w lodówce w butelce będzie możliwe. czasami nawet będzie mógł nadawać się do przechowywania przez kilkanaście godzin nim się zepsuje. Jednak pojawia się pytanie czy rzeczywiście zawsze będzie tak samo wartościowy?

niepasteryzowany sok pomidorowyNa pewno cenne składniki będą się tam jeszcze znajdować, ale będzie ich zdecydowanie mniej. Jeśli uświadomimy sobie z jaką szybkością sok traci swoje cenne składniki zacznie się pojawiać pytanie, czy w ogóle w sokach pasteryzowanych będzie można znaleźć jakieś cenne składniki. taki produkt tak naprawdę może być na półkach sklepowych całymi miesiącami. A więc jak się to dzieje, że się nie psuje?

Pasteryzacja niszczy te bakterie, które mogą prowadzić do zepsucia soku. Jednocześnie jednak trzeba pamiętać, że w temperaturze, gdy następuje pasteryzacja dochodzi również do zniszczenia cennych składników witaminowych oraz mineralnych. Każdy powinien więc bardzo dobrze zastanowić się nad tym, czy w ogóle warto się decydować na kupowanie soków w sklepach, które przechodzą proces pasteryzacji. Wiadomo bowiem, że jakość takich soków będzie w rzeczywistości praktycznie zerowa i to sprawi, że ten sok nie będzie działał korzystnie na zdrowie.

Autor

Iwan Nowakowski

redakcja bezpiecznaprzystan24.pl

To może Cię zainteresować