Polecamy...

Jak przygotować owoce i warzywa do produkcji soku?

19 Kwiecień
2016

wyciskanie soku dziecinnie prosteWyciskanie soku nie należy do zadań skomplikowanych, zawsze jednak warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami, stosowanie się do nich da nam bowiem pewność tego, że będziemy mogli liczyć na jeszcze lepsze rezultaty. Na pierwszy plan wysuwa się w tym kontekście zasadność uważnego i świadomego wyboru produktów, z których może powstać sok.

mycie owoców i warzywPierwszym krokiem jest ich staranne umycie i właśnie w tym celu należy zebrać razem wszystkie owoce i warzywa, a następnie umieścić je na blacie zlokalizowanym obok zlewozmywaka. Jeśli korzystamy z sita, również je należy umieścić na zlewozmywaku. Kolejnym krokiem jest odkręcenie wody i tu pojawia się pierwsze zastrzeżenie. Wskazane jest, aby była to woda chłodna albo letnia, niewskazana jest bowiem zarówno woda bardzo zimna, jak i gorąca.

Warzywa i owoce powinny zostać zanurzone pod wodę, a jeśli mamy do czynienia z warzywami i owocami, których oczyszczanie generuje pewne trudności, warto spróbować zmniejszyć je poprzez użycie odpowiedniej szczotki. Ta ostatnia nie powinna być przy tym zbyt twarda, konsekwencją jej stosowania może być bowiem uszkodzenie skórki. Już po umyciu należy sprawdzić, czy pomiędzy produktami nie znajdują się resztki ziemi oraz innych zanieczyszczeń.

świeżo wyciskany sokJeśli nie mamy tego problemu, wcale nie oznacza to, że oględziny zostały już zakończone. Na fragmentach owoców i warzyw niekiedy pojawiają się uszkodzenia mechaniczne. Warto je usunąć. Niezbędne jest też wyrzucenie nadpsutych sztuk, cechą charakterystyczną pleśni jest bowiem to, że rozprzestrzenia się wyjątkowo szybko. Czasem marzymy o soku z owoców, których skórka jest twarda, a do tego nie nadaje się do jedzenia. W takim przypadku nie ma alternatywy dla ich obrania, nawet najbardziej nowoczesna wyciskarka nie zrobi tego bowiem za nas.

Przed wyciskaniem ze skórki należy też obierać owoce cytrusowe. Inną czynnością, której nie da się uniknąć jest usunięcie pestek zalecane między innymi w owocach takich jak śliwki oraz brzoskwinie. Inną czynnością, na którą warto zdecydować się mając na uwadze własne bezpieczeństwo, jest rozkrojenie owoców takich, jak jabłka i gruszki. Niejednokrotnie okazuje się przecież, że pleśń znajduje się w ich gniazdach nasiennych. Krojenie jabłek staje się przyjemniejsze dzięki specjalnej krajalnicy.

Autor

Paweł Wilk

redakcja bezpiecznaprzystan24.pl

To może Cię zainteresować