Sprawdzony sposób na błyskawiczne wzmocnienie odporności dzięki wyciskanym sokom!
Zarazki są praktycznie wszędzie i mogą być dla nas niebezpieczne. W okresie jesiennym i zimowym wiele osób choruje. To czas, gdy nasz organizm jest mocno osłabiony i wyziębiony, zaczyna brakować słońca. Jak więc sobie z tym poradzić?
Mamy kilka sposobów, które warto wykorzystywać. W momencie, gdy przychodzi ten najgorszy chorobowy okres w ciągu roku najlepiej zdecydować się na picie świeżych soków, które będą miały w sobie cenne dla naszego układu odpornościowego składniki i pozwolą unikać chorowania. Warto wybrać te składniki, które dają najwięcej. Między innymi będą to soki z witaminą C.
Soki z witaminą C
Wyciskanie soków z dużą ilością witaminy C to zawsze dobre rozwiązanie. Pośród tych różnych warzyw będą brukselki, papryka zielona, szpinak czy kalafior. Spośród owoców witaminy C dużo mają porzeczki, truskawki, poziomki czy kiwi. Oczywiście w cytrusach również jest jej bardzo dużo. Czasami trudno będzie znaleźć świeże owoce w takiej porze, dlatego wybierajmy to co jest dostępne. Popularnym elementem na soki są jabłka, ale niestety tam witaminy C nie ma tak dużo.
Imbir
Mamy również możliwość wzmocnienia soków poprzez dodanie do nich kawałka korzenia imbiru w trakcie wyciskania soku w wyciskarce. Wystarczy nieduży kawałek, by poprawić już sok pod kątem wartości odżywczych. Nie możemy dodać go za dużo, ponieważ imbir jest mocno pikantny. Wiele kultur uważa imbir za doskonałe i uniwersalne lekarstwo. Jego lecznicze właściwości wykorzystuje się od wieków. W naszym kraju jest jednak nadal mało popularny. Tak naprawdę niewiele osób go stosuje. Niektórzy nawet nie zdają sobie sprawy z tego, że można spokojnie używać imbiru w klasycznej wyciskarce. Nie będzie ona miała problemu z tym, by go przerabiać.
Sok z imbiru wpływa korzystnie na odporność organizmu. Działa przeciwzapalnie i chroni przed bakteriami. Dlatego będzie to ochrona przed przeziębieniem oraz grypą. Może również działać rozgrzewająco i poprawi krążenie krwi. Sok z imbiru jest także pomocny, gdy już przeziębienie jest w naszym organizmie rozwinięte. Może wpływać rozrzedzająco na katar oraz będzie nieco łagodzić problem uporczywego kaszlu. Dodatkowo chroni przed bólami stawów i mięśni. Dzięki temu przeziębienie nie będzie nam tak bardzo dokuczało.
Kilka przepisów na soki z dodatkiem imbiru
'Imbirowa pomarańcza':
- 1-2 pomarańcze
- 2-3 marchwie
- 2 cm grubości plaster korzenia imbiru
'Imbirowy burak':
- 2 zielone jabłka
- 2 buraki
- 1-2 cm grubości plaster korzenia imbiru
'Imbirowa gruszka':
- 2 gruszki
- 2 cytryny
- 1 cm grubości plaster korzenia imbiru