Wspaniała przekąska z nasionami chia "chwyć i idź"
Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze szukam czegoś zdrowego, po co mogę po prostu sięgnąć, bez konieczności poświęcania mnóstwa czasu na przygotowanie, kiedy tego potrzebuję.
Miseczki z chia są jednym z moich ulubionych pomysłów właśnie z tego powodu. Niezależnie od tego, czy jesz je na śniadanie, przekąskę czy posiłek po treningu, możesz czuć się dobrze wiedząc, że otrzymujesz doskonałe źródło białka i antyoksydantów. Nie tylko dostarczają organizmowi paliwa, ale również pozostawiają uczucie sytości.
Poniżej znajdziesz proste instrukcje, jak je zrobić, wraz z filmem, który nagrałam z moim synem i mam nadzieję, że Ci się przyda!
Składniki
- 1/2 szklanki mleka migdałowego lub migdałowo-pekanowego
- 2 łyżki nasion chia (moczyć przez kilka minut, aż będą gęste)
- 1 łyżka masła migdałowego
- Owoce do wyboru
- Polewa orzechowa
Polewa orzechowa
- 1 filiżanka surowych migdałów
- 1 filiżanka surowych pekanów
- 3/4 filiżanki wiórków kokosowych
- Ekstrakt waniliowy, do smaku
- Syrop klonowy, do smaku
- Sól himalajska, do smaku
Wskazówki
- Połączyć migdały, orzechy pekan i wiórki kokosowe na kawałku papieru pergaminowego. Grubo posiekać za pomocą rozdrabniacza do żywności.
- Umieścić składniki na blasze do ciasteczek.
- Dodać ekstrakt waniliowy, syrop klonowy i sól himalajską do smaku.
- Piec w temperaturze 350 stopni, obracając co kilka minut szpatułką, aż masa orzechowa będzie prawie sucha. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed umieszczeniem w szczelnym pojemniku.
Te są doskonałe do zabrania do pracy, jak również! Doskonale przechowują się w słoiku i są łatwe do przenoszenia.